ОГЛАСИ

Експертите предупредуваат на негативните последици од евентуална урбанизација на остатокот од Студенчишкото блато

Вести | Охрид | 06.02.2015 17:33Посети : 1415

Евентуалната урбанизација на Студенчишкото блато негативно ќе се одрази врз живиот свет, но и врз севкупниот еко систем на Охридското Езеро. Ова меѓу другото беше истакнато на јавната расправа што се одржа денеска во општина Охрид, на која беше презентирана стратегиската оцена за влијание на животната средина на измените на Генералниот урбанистички план на Охрид 2014 – 2024, која ја изготви Градежниот институт „Македонија“ од Скопје.


-Генерално ќе постојат големи влијанија врз Студенчишкото блато. Меѓутоа Студенчишкото блато и Охридското Езеро не смееме да ги гледаме засебно, тоа е голем еко систем којшто треба да се гледа заеднички. Самото Студенчишко блато, односно Урбана заедница 17.1 изобилува со огромен биодиверзитет, односно со видови кои се реликтни, кои останале непроменети од моментот на нивното создавање пред 2-3 милиони години, исто така голем број на видови коишто се ендемични и кои се среќаваат само тука и на никое друго место во светот. Токму затоа велиме дека вредноста на Студенчишко блато е во неговата природна состојба. Таа треба да се заштити и да остане како што е, односно да не се извршат измени во намената на ова земјиште и да остане строго заштитена зона.-изјави Мартина Блинкова од Градежен институт „Македонија“.На јавната расправа за Стратегиската оцена за влијание на планскиот документ врз животната средина, речиси сите изнесени забелешки се однесуваа на предвидените измени на остатокот од Студенчишко блато, каде според најавите ќе се гради туристичка развојна зона со објекти за времено домување, марина и други содржини. Еден помал дел предвидено е да биде заштитена зона.


-Охридското Езеро е под заштита на УНЕСКО и целото крајбрежје, вклучително и Студенчишкото блато треба да се третира како заштитен дел. Блатото е битен елемент за одржување на езерскиот еко систем. Тоа е живеалиште на голем број видови риби, на птици чиј број со деградацијата која што се случи пред триесетина години се намали и има ендемична блатна вегетација која доколку се урбанизира тој дел ќе биде уништена.-рече Д-р Трајче Талески, научен работник во Хидробиолошкиот завод Охрид.Според Менка Спировска, дел од тимот кој во 2012 година ја изработи Студијата за заштита и ревитализација на остатокот од Студенчишко блато, овој простор, како и целокупното крајбрежје на Охридското Езеро не смее да се чепка.


-Загубата на Студенчишкото блато ќе го чини Охридското Езеро. Блатниот систем треба да остане и да биде ставен во функција на развој на туризмот, што сигурно ќе има поголеми бенефиции за туризмот во Охрид отколку пренамена на тоа земјиште во градежно.-вели Спироска.


Професорот Златко Лефков предочи дека Студенчишкото блато е филтер за водите кои од Галичица се влеваат во Охридското Езеро.


-Евентуалните зафати во Студенчишкото блато ќе го уништат главниот филтер на Охридското Езеро и доколку тоа се случи ќе ја добиеме Сатеска 2, а ќе бидат загрозени и изворите со питка вода. -предупреди Лефков. Тој истакна дека доколку продолжи деградацијата на Охридското Езеро тоа ќе стане како Преспанското, а потоа како Дојранското.На последиците од евентуалната урбанизација на блатото укажаа и од еколошкото друштво Грашница.


-Блатата се најголеми резервоари кои го апсорбираат јаглеродниот диоксид од атмосферата и со тоа го намалуваат ефектот на климатските промени.-рече Ѓоко Зороски од ЕД Грашница.


Во јавната расправа се вклучија и екологисти од Скопје и граѓани на Охрид, кои потсетија на големите промени во блатото и езерото во изминатите децении. Тие упатија апел до надлежните институции да ги уважат забелешките на научните работници и да се откажат од идејата за урбанизација на блатото.


Планската документација за измените во ГУП кои се однесуваат на блатото е во фаза на изготвување. Паралелно во Министертсвото за животна средина и просторно планирање тече постапка за прогласување на Студенчишко блато за споменик на природата.


Со измените на ГУП 2014 – 2024 покрај Студенчишко блато, опфатени се и населени места во центарот на Охрид, Лескајца, Железничка и населбите 8-ми Септември и Гоце Делчев.


OhridNews

© 2017 Ohridnews.com. Сите права се задржани.
Текстов не смее да се печати или емитува, во целина или во делови, без договор со Ohridnews.com

Вести

ВАШЕТО ВНИМАНИЕ

АНКЕТА

Дали е потребно формирање специјална служба - полиција за борба против загадувачите на животната средина?

Да

Не

Надлежните служби треба да почнат да ја вршат својата работа

Гласај

Да - 404 гласови (40%)

Не - 88 гласови (9%)

Надлежните служби треба да почнат да ја вршат својата работа - 529 гласови (52%)

Резултати Гласај

ПОВАЖНИ ТЕЛЕФОНИ

Полиција : 192 Брза помош : 194 Пожарна : 193 Центар за справување со кризи - Охрид : 195 АМСМ : 196 Автобуска станица : 260-339 Аеродром : 252-820 Црвен крст : 261-909 Водовод : 250-122 Комуналец : 263-325 НУ Центар за култура : 261-063 Завод и Музеј : 262-498 Основен суд : 261-868 ЕВН Информации : 0890 12345 ЕВН Дефекти : 0890 88888 Општа болница : 267-267 ФТУ - Охрид : 262-147 Охридско лето : 261-304 Организација на потрошувачи на Охрид : 252-833