ОГЛАСИ

Охридските земјоделци нерационално ја користат водата за наводнување

Вести | Охрид | 02.06.2015 17:05Посети : 2568

Во Охридскиот регион се уште се користат застарени техники за наводнување на земјоделските површини кои не се многу ефикасни и со кои водата се троши нерационално. Со цел да се надмине оваа состојба, земјоделците треба да започнат да ги применуваат новите и современи техники за наводнување, како што е системoт „капка по капка“. Ова беше истакнато денеска во рамки на конференцијата „Можности за заштита на животнатата средина преку оптимално наводнување и ѓубрење“, со која Еколошкото друштво „Грашница“ го финализираше проектот „Рационална употреба на вода за земјоделие во сливот на Охридското Езеро“.-Старите техники за наводнување имаат многу ниско ниво на ефикасност. На пример наводнувањето со бразди има искористување на 50 % од водата, а со системот „капка по капка“ се користат дури 95% од водата. Токму затоа потребно е да се направи замена на оние стари и неефикасни техники како што се бразди и вештачки дожд со нови и современи техники на наводнување како што се системите „капка по капка“, наводнување со микрораспрснувачи и сите техники кои користат мал притисок на вода. Со тоа ќе дојде до намалување на потрошената количина на вода, односно повеќе од половина од водата ќе биде заштедена, вели проф. д-р Ордан Чукалиев од Факултетот за земјоделски науки и храна.


Според него потребно е да се искористат искуствата од другите земјоделски региони, како што е на пример Преспанскиот регион каде повеќе од 95% од земјоделците имаат инсталирано системи „капка по капка“.-Се надевам дека многу наскоро и во Охридскиот регион ќе има голем процент на вакви системи за наводнување. Според информациите кои ги имам од терен, состојбата започнува да се подобрува и охридските земјоделци стануваат свесни за предностите на овој систам. На пример во селото Косел околу 40% од земјоделските површини веќе се наводнувата со системот „капка по капка“, вели Чукалиев.


Тој нагласува дека во охридско треба да се постигне едно еколошки прифатливо земјоделско производство кое нема да ја нарушува животната среднина и ќе успее да ги заштити водите, да ги заштити почвите како и да обезбеди квалитетно замјоделско производство.Според екологистите еден од основните проблеми на охридските земјоделци е нивната неинформираност.


-Недоволната информираност и недостатокот на знаења во однос на примената на вештачки ѓубрива, прекумерната употреба на пестициди и прекумерното наводнување, освен еколошки носи и економски штети за земјоделците. Ние како регион сме богати со вода, но таа вода нерационално се користи и голем дел од неа се загадува. Со лошите земјоделски практики страда и наслението и се загадува биолошката разновидност, вели Ѓоко Зороски од ЕД „Грашница“.Тој објасни дека со цел да се заштеди вода, во иднина планирано е набавување на современи уреди со кои би се мерела количината на влажност на почвата.


Заклучоците и насоките за правилно и рационално управување со водата за наводнување, кои беа утврдени на конференцијата ќе бидат доставени до сите надлежни институции заедно со предвидените предлог-мерки.


Е.М

© 2018 Ohridnews.com. Сите права се задржани.
Текстов не смее да се печати или емитува, во целина или во делови, без договор со Ohridnews.com

Вести

ВАШЕТО ВНИМАНИЕ

АНКЕТА

На кое место ќе заврши РК Охрид во плејофот?

Од 1-3

0д 4-6

Гласај

Од 1-3 - 77 гласови (32%)

0д 4-6 - 161 гласови (68%)

Резултати Гласај

ПОВАЖНИ ТЕЛЕФОНИ

Полиција : 192 Брза помош : 194 Пожарна : 193 Центар за справување со кризи - Охрид : 195 АМСМ : 196 Автобуска станица : 260-339 Аеродром : 252-820 Црвен крст : 261-909 Водовод : 250-122 Комуналец : 263-325 НУ Центар за култура : 261-063 Завод и Музеј : 262-498 Основен суд : 261-868 ЕВН Информации : 0890 12345 ЕВН Дефекти : 0890 88888 Општа болница : 267-267 ФТУ - Охрид : 262-147 Охридско лето : 261-304 Организација на потрошувачи на Охрид : 252-833