ОГЛАСИ

Јавен повик за финансирање проекти од јавен интерес за 2016

Вести | Охрид | 12.01.2016 09:41Посети : 886

Општина Охрид распиша јавен повик за финансирање на програми и проекти од јавен интерес за 2016 година.Општина Охрид заради остварување на јавните потреби и јавниот интерес, на Јавниот повик за финансирање на програми и проекти од јавен интерес на Општина Охрид за 2016 година, ќе поддржи програми и проекти на здруженија на граѓани, поединци и институции кои обезбедуваат стимулирање и презентација на вредности и достигнувања од јавен интерес во различни области: култура, спорт, образование, социјала, екологија, здравство и млади; традиционални манифестации од локален, регионален, национален и меѓународен карактер и различни видови активности на лица со посебни потреби.На Јавниот повик право на учество имаат правни и физички лица.Програмите и проектите за кои ќе бидат доделени финансиски средства, треба да се реализираат на територијата на Општина Охрид, во текот на 2016 година.Јавниот повик трае 30 дена од денот на објавувањето.За да се утврди дека програмите и проектите се од интерес на Општина Охрид, тие треба да исполнуваат најмалку еден од следниве општи критериуми: да допринесат за побогат, поквалитетен и разновиден јавен живот на ниво на општината;иновативност, впечатливост и оригиналност на идејата;чување и афирмирање на материјалното, духовното и културното наследство; поттикнување и афирмирање на културните разноликости на припадниците на етничките зедници; континуитет на традиционални манифестации што се од интерес за општината; презентирање и афирмирање на современото творештво, урбаната култура и јавната уметност; подобрување на образованието; афирмирање и поддршка на млади уметници и автори; развивање и поддршка на младите, младинската партиципација и учество и младинската култура во чии рамки ќе се поддржуваат креативни и едукативни проекти;воспоставување на соработка и партнерства во рамките на предложениот проект со една или повеќе јавни установи од општината, национални установи, граѓански организации, образовни институции и други организации; одбележување јубилејни настани и значајни датуми;организирање на меѓународни манифестации што се одржуваат во Општина Охрид; стимулирање и поддршка на разни партнерски меѓународни проекти; поттикнување на научната и критичката мисла преку организирање на семинари, конференции и дебати; потикнување на креативноста и подобрување на развојот на децата и младите и лицата со посебни потреби;унапредување на животот на лицата со посебни потреби; развој на спортските активности кај лицата со посебни потреби;стимулирање и потикнување на здравјето на граѓаните;квалитетен, богат и разновиден спортски живот на ниво на Општина Охрид;развој и унапредување на сите форми на училишен спорт;афирмација на масовниот и другите спортови и рекреацијата кај сите возрасни групи и категории на население од општината;заштита и унапредување на животната средина.


Оценувањето на поднесените проекти/програми ќе се врши согласно Правилникот за начинот, постапката и критериумите за финансирање на програми и проекти од јавен интерес на Општина Охрид за 2016 година.


OhridNews

© 2018 Ohridnews.com. Сите права се задржани.
Текстов не смее да се печати или емитува, во целина или во делови, без договор со Ohridnews.com

Вести

ВАШЕТО ВНИМАНИЕ

АНКЕТА

Дали паркирањето во Охрид треба да се модернизира?

Да

Не

Гласај

Да - 1971 гласови (88%)

Не - 279 гласови (12%)

Резултати Гласај

ПОВАЖНИ ТЕЛЕФОНИ

Полиција : 192 Брза помош : 194 Пожарна : 193 Центар за справување со кризи - Охрид : 195 АМСМ : 196 Автобуска станица : 260-339 Аеродром : 252-820 Црвен крст : 261-909 Водовод : 250-122 Комуналец : 263-325 НУ Центар за култура : 261-063 Завод и Музеј : 262-498 Основен суд : 261-868 ЕВН Информации : 0890 12345 ЕВН Дефекти : 0890 88888 Општа болница : 267-267 ФТУ - Охрид : 262-147 Охридско лето : 261-304 Организација на потрошувачи на Охрид : 252-833