Живот - Page 3 of 124 - OhridNews
Премиера на филмот “СТЕЛА” во НУЦК Охрид

22.10.20 13:12

Филмот „Стела“ премиерно ќе биде прикажан на во НУ Центар за култура „Григор Прличев” – Охрид, во деновите 29, 30 и 31 октомври, со почеток во 2000 часот Влез 150 де...

Илјада години Бигорски манастир – историски, културен и духовен бисер на земјата

18.10.20 12:23

Илјада години одбележува денеска еден од најстарите манастири во земјава, Бигорскиот манастир, основан во далечната 1020 година од првиот Охридски Архиепископ Јован Дебранин Пос...

Филмот И(с)згубени на охриѓанецот Антонио Вељаноски на „СОХО ФИЛМ ФЕСТИВАЛ“ во Њујорк

15.10.20 11:53

По проекциите во Ирска, Јапонија, Лондон, и Аризона, краткиот филм на охриѓанецот Антонио Вељаноски, ќе биде дел од годинешното издание на престижниот „СОХО ФИЛМ ФЕСТИВАЛ“ во Њу...

Светски ден на одржување хигиена на рацете: Задолжително да се мијат често

15.10.20 10:14

Подигнување на свесноста и разбирањето за важноста од редовно и темелно миење на рацете со сапун и вода, како најлесен и најдобар начин за превенција од болести и спречување на ...

Градската библиотека го збогати книжниот фонд

14.10.20 09:18

НУ Библиотека го збогати книжниот фонд со повеќе квалитетни дела Се работи за изданија кои се популарни и релативно нови во македонската издавачка продукција: „Полиана“ Еленор Х...

Десетте најскапи филмови на Нетфликс

13.10.20 11:45

Нетфликс и нему сличните филмски платформи се сѐ побарани на светскиот пазар, па за да го одржат своето реноме, тие понекогаш трошат 10-ци, 100-ци милиони за проект Интернет-стр...

Девет нови наслови ве чекаат во НУ Библиотека „Григор Прличев“

08.10.20 10:05

НУ Библиотека „Григор Прличев“ го збогати книжебниот фонд со нови книги, меѓу кои: „Анонимна девојка“ од Грир Хендрикс, „Девојката од писмото“ Емили Гунис, „Изгубеното писмо“ од...

Лицата со ретки болести од земјава застапени во Регионалната база на податоци

07.10.20 14:10

Базата на ретки болести претставува единствен регионален проект со цел скратување на времето до дијагноза и давање на широка поддршка на пациентите и семејствата кои се соочуваа...

Филмот „Врба“ повторно на кино репертоарот во Центарот за култура Охрид

02.10.20 12:26

Филмот „Врба“ на светски прославениот режисер Милчо Манчевски, се враќа на кино репертоарот во Центарот за култура Охрид Проекциите согласно здравствените протоколи ќе бидат со ...

Нови книги во Градската библиотека

15.09.20 10:17

По еден мал застој поради Ковид -19 НУ Библиотека во рамките на годишната програма отпочна со збогатување на книжниот фонд Тој во септември е oсвежен со повеќе квалитетни дела ...

МИА Банер