Книга - Page 3 of 25 - OhridNews
Три вредни дела од д-р Павле Митрески фрлаат нова светлина на историјата на Охрид

20.08.20 15:20

Исклучително плодниот научен истражувач и историчар д-р Павле Митрески, на јавноста денеска и презентираше три нови дела: “Михајло Идворски Пупин” (Од Идвор до Вевчани), “Студии...

Промоција на три книги од д-р Павле Митрески

19.08.20 20:10

На 20 август, четврток, ќе бидат промовирани три книги од д-р Павле Митрески: “Михајло Идворски Пупин” (Од Идвор до Вевчани), “Студии за Охридско – струш...

Здружението „Мобилност“ на подарок доби книги од НУ Библиотека „Григор Прличев“ – Охрид

17.08.20 10:20

Деновиве, НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид во рамките на своите програмски активности за ширење на читателската публика и култура на Венко Голабоски, претседател и на Сне...

Охрид во чест на Живко Чинго

13.08.20 20:06

Со доделување на наградата за најдобар расказ на Јована Матевска Атанасова, денеска беше одбележана 85 годишнината од раѓањето на Живко Чинго и годишнината од неговата смрт Пора...

Се чека ред и во НУ Библиотека „Григор Прличев“ во Охрид

10.08.20 13:42

Во НУ Библиотека „Григор Прличев“ и во овие летни Ковид времиња е фреквентно и посетена од голем број читатели Невообичаено за библиотеките, во Охрид се чека ред за враќање и по...

Јована Матевска Атанасова е авторот на наградениот расказ на конкурсот во чест на „Живко Чинго“сказот

10.08.20 09:39

Јована Матевска Атанасова е авторот на расказот „Гладоморје“, кој годинава, од страна на стручното жири беше издвоен како најдобар на Конкурсот за најдобар расказ „Живко Чинго“,...

Градската библиотека продолужва да ги одбележува родендените на роднокрајните автори

08.08.20 10:29

Националната установа Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид и во услови на Ковид -19, виртуелно ги одбележува родендените на роднокрајните автори Во август според евиденцијата на...

Во Охрид промовирано научното дело „Балканскиот етнички феникс“ од д-р Рубин Земон

02.08.20 13:46

Во Лапидариумот при Музеј куќата на Робевци, синоќа беше промовирана научната студија „Балканскиот етнички феникс (Историско-етнографски аспекти за заедницата на Балканските Еѓи...

Промоција на книга за историско-етнографски аспекти за заедницата на Балканските Еѓипќани од д-р Рубин Земон

30.07.20 21:21

Сабота, навечер, од 20 часот, на просторот на Лапидариумот при Музеј и завод од Охрид (Куќа на Робевци), ќе биде промовирано најновотo издание на издавачката куќа „Авант прес”, ...

Балканскиот камп за деца и млади “Поетски искри од огништето на Ванчо Николески“ ќе се одржи во август

24.07.20 18:03

Сите подготовки за непречено одржување на традиционалниот Балкански камп за деца и млади “Поетски искри од огништето на Ванчо Николески“, беа завршени, но поради корона-кризата,...

Dr Batkoski pod artikli
МИА Банер