Книга - Page 4 of 21 - OhridNews
Нова книга од Славој Жижек-„Ленин 2017“

14.02.19 11:50

Издаваштвото „Везилка 2011” ја издаде најновата книга на познатиот словенечки фолозоф Славој Жижек која носи наслов „ЛЕНИН 2017“ – сеќавање, повторување и разработка Како ...

Промоција на Монографијата „30 години Поетска Ноќ во Велестово“

04.02.19 10:06

На 5 феруари во НУ Библиотека „Григор Прличев“ во Охрид, а во рамките на годинашните „Прличеви беседи“ ќе биде промовирана  Монографија „30 години Поетска ноќ во Велестово“ Пром...

„Јазичен триптихон“ од Славе Ѓорго Димоски на бугарски јазик

14.12.18 00:41

Деновиве во издание на „Skalino“ од Софија, во превод на бугарски јазик од печат излезе книгата „Јазичен триптихон“ („Езиков триптих“) од Славе Ѓорѓо Димоски Книгата од македонс...

Нови наслови во Библиотеката – ноември 2018

22.11.18 13:26

НУ Библиотека “Григор Прличев“ – Охрид, во ноември го збогати книжниот фонд со нови наслови: “Урбани топоними” – Ѕвездан Георгиевски “Земја на бегалци” – Кица Колбе “Љубовта на ...

Македонскиот писател Петко Шипинкаровски добитник на наградата „Аполон“

13.11.18 16:27

Македонскиот писател Петко Шипинкаровски е  овогодишен добитник на  наградата „Аполон“, која ја доделува градот Сремска Митровица Шипинкароски, истовремени, е прогласен и за поч...

Нови наслови во Библиотеката – октомври 2018

18.10.18 07:00

НУ Библиотека “Григор Прличев“ – Охрид, овој месец го збогати книжниот фонд со нови наслови: “Бел демон” – Славко Илоски “Чекори под патот” – Вера М Самарјанин “Црногорски шеги”...

Објавена книгата со хаику поезија „Стрмец во хаику скротен“ од Пере Ристески

04.10.18 13:15

Деновиве од печат излезе најновата книга со хаику поезија „Стрмец во хаику скротен“ од авторот Пере Ристески Во книгата се поместени 70-тина хаику песни, кои тематски се поврзан...

Нова книга: Главата на Франц Кафка

11.09.18 09:07

,,Главата на Франц Кафка” е трета книга од едицијата ,,Прашки ракописи” што во ,,Везилка 2011″ ја објавува македонскиот писател Ристо Лазаров Пред тоа во истат...

Македонска промоција на книга за дипломатот, професор д-р Предраг Симиќ“: „Спојувајќи ги Исток и Запад“

26.08.18 11:01

Во организација на Универзитетот ЕВРО – БАЛКАН од Скопје и Здружението на Србите “КОШТАНА” од Охрид, утре, понеделник, 27 август, со почеток во 11,00 цасот, во МАНУ- Куќа на Ура...

Промоција на книгата „Белиот трофеј“ во кафѐ и бар ШИЛА

15.08.18 08:31

Во среда, 15 август од 20:00 до 21:00 часот во кафѐ и бар „Шила“ во Охрид ќе биде промовирана книгата “Белиот Трофеј“ од Блаже Аризанов, основач на стартап-компанијата „Стеј анк...

Dr Batkoski pod artikli