Книга - Page 5 of 22 - OhridNews
SDSM BANER IZBORI 2020 POD HEDER
„Јазичен триптихон“ од Славе Ѓорго Димоски на бугарски јазик

14.12.18 00:41

Деновиве во издание на „Skalino“ од Софија, во превод на бугарски јазик од печат излезе книгата „Јазичен триптихон“ („Езиков триптих“) од Славе Ѓорѓо Димоски Книгата од македонс...

Нови наслови во Библиотеката – ноември 2018

22.11.18 13:26

НУ Библиотека “Григор Прличев“ – Охрид, во ноември го збогати книжниот фонд со нови наслови: “Урбани топоними” – Ѕвездан Георгиевски “Земја на бегалци” – Кица Колбе “Љубовта на ...

Македонскиот писател Петко Шипинкаровски добитник на наградата „Аполон“

13.11.18 16:27

Македонскиот писател Петко Шипинкаровски е  овогодишен добитник на  наградата „Аполон“, која ја доделува градот Сремска Митровица Шипинкароски, истовремени, е прогласен и за поч...

Нови наслови во Библиотеката – октомври 2018

18.10.18 07:00

НУ Библиотека “Григор Прличев“ – Охрид, овој месец го збогати книжниот фонд со нови наслови: “Бел демон” – Славко Илоски “Чекори под патот” – Вера М Самарјанин “Црногорски шеги”...

Објавена книгата со хаику поезија „Стрмец во хаику скротен“ од Пере Ристески

04.10.18 13:15

Деновиве од печат излезе најновата книга со хаику поезија „Стрмец во хаику скротен“ од авторот Пере Ристески Во книгата се поместени 70-тина хаику песни, кои тематски се поврзан...

Нова книга: Главата на Франц Кафка

11.09.18 09:07

,,Главата на Франц Кафка” е трета книга од едицијата ,,Прашки ракописи” што во ,,Везилка 2011″ ја објавува македонскиот писател Ристо Лазаров Пред тоа во истат...

Македонска промоција на книга за дипломатот, професор д-р Предраг Симиќ“: „Спојувајќи ги Исток и Запад“

26.08.18 11:01

Во организација на Универзитетот ЕВРО – БАЛКАН од Скопје и Здружението на Србите “КОШТАНА” од Охрид, утре, понеделник, 27 август, со почеток во 11,00 цасот, во МАНУ- Куќа на Ура...

Промоција на книгата „Белиот трофеј“ во кафѐ и бар ШИЛА

15.08.18 08:31

Во среда, 15 август од 20:00 до 21:00 часот во кафѐ и бар „Шила“ во Охрид ќе биде промовирана книгата “Белиот Трофеј“ од Блаже Аризанов, основач на стартап-компанијата „Стеј анк...

Промоција „ПОВРЗИ СЕ…“ хаиги од Дијана Петкова и Камелија Шојлевска

25.07.18 00:27

Во четврток, 2607 2018, од 19:00-21:00ч во кафе и бар Шила“ во Охрид ќе биде промовирана збирката хаиги и поставена изложба на хаиги „Поврзи се…“ од Дијана Петкова и Камел...

Пиштало на македонски

19.07.18 09:21

Најновиот роман на познатиот српски романсиер Владимир Пиштало „Сонцето на овој ден – писмо до Андриќ“, кој годинава беше во најтесниот избор за роман на годината на белгр...

Dr Batkoski pod artikli