Книга - Page 7 of 24 - OhridNews
Нова поетска книга „Езерска“ од Ристо Лазаров

21.05.19 13:02

Во издание на ВИГ „Зеница” од печат излезе најновата поетска книга на македонскиот поет Ристо Лазаров „Езерска” Книгата содржи педесетина песни, а во поговорот на Наташа Аврамов...

“Цедена” од Лазаров преведена на српски

10.05.19 11:25

­Минатогодишната стихозбирка “Цедена” од македонскиот поет Ристо Лазаров деновиве е објавена на српски јазик Издавач на книгата е Задужбината “Петар Кочиќ” од ...

Охридската библиотека го одбележа 23 Април Светскиот ден на книгата и авторското право

23.04.19 22:03

Денеска е Светскиот ден на книгата и авторското право Традиционално НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид и годинава се вклучи во неговото одбележување Книгата е врска меѓу ми...

Песни на охридскиот поет Тоде Илиевски во италијанска антологија

10.04.19 10:51

Познатиот охридски и македонски поет Тоде Илиевски, единствен од нашата земја, се најде на страниците на реномираната италијанска антологија посветена на поезијата од Балканот „...

Нова поема од Ристо Лазаров

14.03.19 11:11

Во издание на „Везилка 2011” излезе од печат уште еден нов наслов – поемата „Тесен пат кон далечниот север” од Ристо Лазаров Како што е познато на читателската публика, ов...

„Гравири – 40 години отпосле“, репринт издание пропратено со нови критички согледувања

13.03.19 10:12

Деновиве во издание на ПНВ Публикации од Скопје излезе книгата „Гравири – 40 години отпосле“ од Славе Ѓорго Димоски, репринт издание пропратено со нови критички согледувања од В...

1001 афоризам од Љупчо Силјановски

05.03.19 07:00

„Патокази во пустина” која содржи 1001 афоризам е најновата книга на македонскиот писател Љупчо Силјановски ја објави издаваштвото „Везилка 2011“ Во предговорот на изданието, са...

Нова книга од Славој Жижек-„Ленин 2017“

14.02.19 11:50

Издаваштвото „Везилка 2011” ја издаде најновата книга на познатиот словенечки фолозоф Славој Жижек која носи наслов „ЛЕНИН 2017“ – сеќавање, повторување и разработка Како ...

Промоција на Монографијата „30 години Поетска Ноќ во Велестово“

04.02.19 10:06

На 5 феруари во НУ Библиотека „Григор Прличев“ во Охрид, а во рамките на годинашните „Прличеви беседи“ ќе биде промовирана  Монографија „30 години Поетска ноќ во Велестово“ Пром...

„Јазичен триптихон“ од Славе Ѓорго Димоски на бугарски јазик

14.12.18 00:41

Деновиве во издание на „Skalino“ од Софија, во превод на бугарски јазик од печат излезе книгата „Јазичен триптихон“ („Езиков триптих“) од Славе Ѓорѓо Димоски Книгата од македонс...

Dr Batkoski pod artikli
МИА Банер