Репортажи / Фељтон - OhridNews
Банер роденден Гир Риг содржини десктоп
Репортажа: Засега само двајца, “надворешни”, ковид-пациенти, но, вистинските “ефекти” од илинденската туристичката наезда на Охрид, ќе се видат за 7 до 15 дена

07.08.20 08:56

Од аспект на превентивата, заштитата и лекувањето на населението во јавното здравство, Охрид, без сомнение, е еден од трите најголеми центри во земјата Само во “Општата болница”...

Репортажа: Тешка сезона за Охрид – „Марко“ и Маркулевци преполни

13.07.20 07:00

Далеку сум од реализираноста на хедонистите кон кои тежнеам, да речеме – драгиот пријател Тома Фила, од балканските простори, или, глобално легендарниот Ернесто, на чија машина ...

Приказната за првото кино: Илинденец ја донел филмската уметност на големото платно во Охрид

28.06.20 12:37

Првото легално кино во Охрид го направил Миле Мартиноски Петкоски во далечната 1924 год Кој е Миле Мартиноски Петкоски Тој потекнува од селото Р’жаново, Струшка Малесија Т...

Слово за манастирот „Свети Наум“

11.05.20 09:44

Текст и фотографии: Мишо Јузмески Кристално чиста изворска вода се влева во езерско синило додека пауни гордо се вртат во круг со волшебното шаренило на своите пердуви притоа ис...

Црквата на светата мудрост во Охрид

27.04.20 07:00

Пишува: Мишо Јузмески Во оформувањето и историскиот развој на црквата на Светата Мудрост, којашто е попозната како „Света Софија“ (грчки: αγία σοφία=света мудрост), значајна уло...

Слово за охридската црква „Св. Климент“

17.04.20 11:11

Црквата „Св Климент“ се наоѓа недалеку од Долна Порта, во тесната, кривулеста и мошне стрмна уличка што го носи името на охридскиот револуционер Методија Патчев Скриена помеѓу к...

Додека вирусот беснее: Како “бунтовната” соработничка на В.И. Ленин, д-р Елена Каваева, ја победи маларијата во Охрид, Струга, Македонија и Албанија?

26.03.20 15:04

Во ова време – невреме, сакам да пренесам една сторија, како поучно четиво Постарите охриѓани и стружани, да ги потсетам на д-р Каваева (Елена Етингер Каваева) и да ги замолам, ...

Репортажа: „Види го Неапол и умри“

26.10.19 07:00

Скита, пишува и чита: Веле Митаноски “Види го Неапол и умри!”, но, откако ќе доживеш твоите охриѓани, кои ја “усовршија!” наполитанската пица, самите да се усовршат и присетат н...

Репортажа: Марсеј, како соселанецот од Црвена Вода, Евтинко, се вратил како Богатин!?

22.10.19 07:00

Скита, пишува и чита: Веле Митаноски МАРСЕЈ, ИЛИ, КАКО СОСЕЛАНЕЦОТ, ОД ЦРВЕНА ВОДА, ЕВТИНКО, СЕ ВРАТИЛ КАКО БОГАТИН! (Во три продолженија,објавуваме патеписни белешки на новинар...

Слово за болничките цркви

19.10.19 19:29

Во старото градско јадро на Охрид меѓу куќите кај Долна Порта се наоѓаат две мали цркви кои се познати како „болнички цркви“ Тоа се „Св Никола Болнички“ и „Св Богородица Болничк...

Dr Batkoski pod artikli