Еми ев,вака сеа. До лани имав 22-24 просек вработани. Кој сезонци кој во редовен работен однос. Све им беше ок, плата,све шо им следвит на време исплатено. Ама годинава коронска имам само 14 души и нареднава плата незнам как ке ја примет зш сме просторно преполоени работаме со 40 и кусур% од лани капацитет.

Е сеа ке скокнет душебрижниците. Pродај ја колата јахтата моторот….(јас бар точаче возам). Ам ние не сме од Скопје и од ваму таму ги да си дојме вОхрида града на 2 месеци без фискална да сработаме и без комунална такса и урбана опрема да платиме,па кола,џип,јахта купени од работа “на црно/бело,ние сме Ориганчина(бар во 2-3 објекти) шо абер неаме как се “работат” изминативе години(некој и по 30 и кусур).

Не затворивте 2-3 месеци ама бар 2-3 месеци да не олабаевте(Лукаревска шукур бар разбра шо ни се случвит и поможи)дадовме плата за не работајне ама вработените умни разбраја и прифатија.

А М А сеа идат период кој со праејне гомлезе се викат крај на сезона.И шо прајме? На појкето од нас бизнисот ни е семеена се грижиме уш бар за 10тина -15 семејства.

Шо ке прајме? Господин дир(ектор) на РБ одлучи не транспарентно да дајт помош ама не кажа кј ојде та помош.едино шо знајме помош РБ давала на не задолжени фирми.

Ахм ,нас на сон во декември 2019 ни излезе дек ке имат пандемија,вонредна состојба и не требеше да се задолжиме за бизнисот да мојме да го развиваме ко шо требит и да зејме кредити да мојме сезоната идна(2020) да ја сработаме.

ДЕЛМИ ПОМОШ а ПОМОШ Е БЕЗ УСЛОВНА ПОСЕБНО НА ФИРМИ ОД УГОСТИТЕЛСТВО И ТУРИЗАМ кои беа ЗАТВОРЕНИ НЕ ПО НИВНА ЖЕЛБА ТУК ОД ДРЖАВАТА (а не миљон услови да се барет за да му ПОМОЖИШ НА ЧОЕКА, НЕГОЈТЕ ВРАБОТЕНИ И ФИРМА).

Ај нек кажит тој директорот К.Н. На РБ кој фирми во Охрид добија помош од РБ од повикот ковид 1 а и 2
Еххх колку имат за пишејне ама ми се здосади а и на тие шо ке читет(можда) ке им здосадит(посебно на офајдените).

Прашајне???  Ке работаме аљ да си бараме чаре!?

Угостителите(вистинските не перачите)веке пукет по шавојте.

Ев јас сум Буде Аквариус и си кажвам шо мислам а мојт и ногу други така мислет,а и да не мислет то е то . Eснафлук јок.

Охрид 07.09.20/короно пандемиска😉

Ставовите објавени во рубриката Писма-Колумни се гледиште на авторите и редакцијата на OhridNews не сноси одоговорност за содржината на истите