Охрид - OhridNews
Основачите, општина Дебрца и државата не смеат да дозволат да згасне најстарата ликовна колонија во земјата

02.06.20 07:00

Крајот на јуни, по традиција, веќе 35 години, во сферата на културата во земјава, го одбележуваше почетокот на ликовната колонија “Дебрца”, во истоимената општина, попрецизно, в...

Онлајн изложба на ликовниот уметник Лидија Вујисиќ

26.05.20 11:50

Завод и Музеј Охрид продолжува со реализација на изложбената програма преку дигитални алатки Преку краток видео материјал претставена е самостојната изложба на ликовниот уметник...

Митаноски по повод последната распределба на средства во културата: Тешко е да се биде пророк во сопственото село, особено ако е тоа без кучиња!?

18.02.20 11:02

Ниту ќе го бараме СУДИЈАТА – Антикорупциска комисија, ниту ќе се фатиме за калкулаторот да мериме и споредуваме – кој колку добил, или не добил – по национален клуч ...

Претставата „Каде е пиштолот?“ на репертоар на Охридскиот народен театар

18.02.20 10:02

На репертоарот на Народниот театар Охрид, во петок, 21 февруари, повторно ќе биде хит претставата „Каде е пиштолот“ од унгарски автор Габор Ѓоргеј, во режија на Дејана Николовск...

Премиерот и владините министри во посета на стопански субјекти и установи во регионот, попладне седница во Охрид

10.02.20 10:58

Владата денеска во Охрид ќе одржи редовна седница, петта од серијата седници што се одржуваат во 10 региони во земјата Централна точка на дневниот ред на оваа седница е информац...

„Охрид/Поглед од другата страна“

17.01.20 20:18

На 19 јануари со почеток во 12 часот во Завод и Музеј ─ галерија „Куќа на Робевци“ во Охрид ќе биде отворена изложбата „Охрид/Поглед од другата страна“ Изложбата „Охрид/Поглед о...

Предавање и изложба за фотографот на обичните луѓе

17.12.19 10:47

По повод 65 години од раѓањето на Атанас Талевски, во вторник, 17 декември 2019 година, во културно-информативниот центар „Култура 365“ во Охрид ќе биде отворена изложба на фото...

„Уметноста на оваа дата“ – нов културен настан во „Шила“

16.12.19 07:57

Членовите на литературниот клуб „Григор Прличев“ од Охрид, во вторник, 17 декември, во кафе и бар „Шила“ организираат културен настан „Уметноста на оваа дата“ Настанот ќе обедин...

Изложба на охридскиот ликовен уметник Сашо Блажес во Скопје

06.12.19 07:00

Вечерва во 20 часот во просториите на Културно информативниот центар -Скопје, ќе биде отворена изложбата „Обоена колекција на радост“ на ликовниот уметник од Охрид Сашо Блажес Н...

Стоечки аплаузи за моќната изведба на Народен театар Охрид на премиерата „Хотел ни на небо, ни на земја“

01.12.19 07:00

Бура од емоции и неколкуминутни стоечки аплаузи предизвика претставата „Хотел ни на небо ни на земја“ на Народен театар Охрид, во режија на  извонредниот Љупчо Ѓоргиевски, што п...

Dr Batkoski pod artikli