Култура - OhridNews
Тутковски: Очекуваме реализација на покрупни проекти особено од полето на заштитата на недвижното културно наследство

16.01.22 13:58

Заштита на недвижно и движно културно наследство, археолошки истражувања и рекогносцирања, изложби на современа уметност и уште многубројни активности од сите аспекти на работењ...

„Едно лето во Охрид“ – стихозбирка од Саво Костадиновски, поет иселеник во Германија

13.01.22 10:05

„Академски печат“ од Скопје ја објави стихозбирката „Едно лето во Охрид“ од поетот иселеник во Германија Саво Костадиновски, која содржи 30 песни посветени на Охрид Во предговор...

Осум познати автори од Охрид родени во јануари, Библиотеката продолжува со виртуелното одблежување

12.01.22 11:18

НУ Библиотека „Григор Прличев“ и во оваа 2022 година продолжува со виртуелно одбележување на родендените на роднокрајните автори Потсетуваме дека во јануари се родени Григор Прл...

Трајче Кацаров е добитник на престижната награда „Григор Прличев“

11.01.22 12:35

Трајче Кацаров  е автор на најдобрата поема во ракопис за 2021 година која ја доделува НУЦК „Григор Прличев“ Охрид Кацаров со поемата „Цветко“  се здобива со  престижната награ...

Објавен конкурсот за меѓународната поетска награда „Мостови на Струга“ 2022

08.01.22 10:46

Распишан е конкурсот за меѓународната поетска награда „Мостови на Струга“ 2022 за најдобра дебитантска книга од млад автор која ја доделуваат Струшките вечери на поезијата и УНЕ...

Излезе од печат монографијата „Прличеви беседи – хроника на еден културен настан ( 1952 – 2022)“

22.12.21 13:19

Излезе од печат монографијата „Прличеви беседи – хроника на еден културен настан ( 1952 – 2022)“ од авторите Милчо Јованоски и Гордана Змејковска по повод 70 годишнината од мани...

Предновогодишна епизода на „Импровокација“

21.12.21 13:26

„Импровокаторите“ најавуваат „пеколен“ крај на годината со предновогодишна епизода од шоуто „Импровокација“ Дојдете во петок 24-ти декември 2021 година да ги воспалите стомачнит...

Охридскиот уметник Никола Упевче изработи мозаик посветен на Св. Никола

19.12.21 10:04

Уште едно дело од охридскиот неуморен творец на мозаици Никола Упевче Деновиве го презентираше новиот мозаик посветен на Св Никола, а како што пишува, направен е за влезот на цр...

Сто години од раѓањето на Блаже Конески

19.12.21 09:10

На денешен ден, пред 100 години во прилепското село Небрегово, е роден академик Блаже Конески, еден од најистакнатите македонски културни дејци, писател, врвен поет и научник, ч...

Книгата „Впечатоци за хуманоста“ достапна за изнајмување во охридската Библиотека

10.12.21 09:46

Црвениот крст од Охрид неодамна донира во НУ Библиотека „Григор Прличев“ примероци од книгата „Впечатоци за хуманоста“ кои се веќе обработени и достапни за зајмување за сите они...

Dr Batkoski pod artikli
МИА Банер