Започнаа активностите за отстранување на нелегално изградениот ѕид во авто – кампот „Градиште“, информира денеска градоначалникот на Охрид Константин Георгиески.

Градежен, комунален инспектор и инспектор за животна средина, утрово, извршија увид по што беше констатирано дека изведувачот нема постапено согласно издаденото решение за отстранување.

Согласно тоа, денес, започнаа активностите за отстранување на нелегално изградениот ѕид. – објави на Фејсбук Георгиески.

Градежните работи на спорниот ѕид започнале во март годинава. Надлежен инспекторат и тогаш излегол на лице место и откако контатирал дека дејствијата се незаконски издал решение за уривање, кое не било испочитувано. По силните реакции на јавноста денеска беше извршен нов инспекциски надзор, по што започна уривањето на потпорниот ѕид изграден до самото езеро.

Како што веќе информиравме, овој еколошки инцидент се случува во исклучитено чувствителен период за Охрид, кој се бори да го задржи статусот на светско природно и културно наследство заштитено од УНЕСКО, кој е доведен во прашање токму поради вакви случаи и несоодветна заштита.

Минатата седмица Антикорупциската комисија предложи одземање на ингеренциите на општините Охрид и Струга во постапувањето со дивоградбите.

OhridNews