На денешен ден во 1980. Во Охрид умрел Ванчо Николески, македонски писател за деца и млади.

Од 1950 година бил член на Друштвото на писателите на Македонија. Автор е на прославената стихозбирка „Македонче“, објавена во 1946 година, со која беа поставени темелите на современата македонска книжевност за деца.

Спомен собата на Ванчо Николески во Црвена Вода. Фото: OhridNews

Познати негови дела се „Школско ѕвонче“, „Крај огништето“, „Прва радост“, „Чудотворен кавал“, „Волшебното самарче“. Роден бил во селото Црвена Вода, Охридско, на 10 јуни 1912 година.

Г.М.