Делата на Толстој и Набоков се избрани за најдобрите дела во 19-тиот и 20-тиот век од страна на американските современи книжевници. Била извршена анкета во која учествувале 125 современи американски писатели кои бирале најуспешен писател и најдобри дела во изминатите два века, а резултатите биле објавени во списанието „Атлантик“. 

Според нив, најуспешните писатели на светската литература се Лав Толстој, Вилијам Шекспир и Џејмс Џојс. По нив следуваат Владимир Набоков, Фјодор Достоевски, Чарлс Дикенс, Антон Чехов и Џејн Остин.

Најуспешни дела на 19тиот век се „Ана Каренина“ и „Војна и мир“ од Толстој, додека најдобри дела на 20-тиот век се „Лолота“ од Набоков и „Во потрага по изгубеното време“ од Марсел Пруст.

Г.А.Ж.