Со низа активности Општина Охрид ќе го одбележи Денот на сесловенските просветители Св. Кирил и Методиј. Програмата започнува утре со одбележување на патрониот празник на СОСУ „Св. Кирил и Методиј“ во НУ Центарот за култура „Григор Прличев“. Продолжува во четвротк со изложба на форографии и проекција на филм на УИНТ „Св. Апостол Павле“.

Централна свеченост ќе се одржи во 10 часот со полагање свежо цвеќе пред монументалниот споменик на Св. Кирил и Методиј и доделување награди за најдобрите ученици од општинските основни и средни училишта кои постигнале значајни резултати на регионални, државни и меѓународни натпревари пред споменик на Свети Кирил и Методиј во градскиот парк.

Програмата завршува со концерт, беседа и проекција на документарен филм во црквата Света Софија.

OhridNews