Васил Хаџиманов бенд на 19 јули (среда), ќе одржи ексклузивен концерт во култниот клуб Џез Ин во Охрид.

Идејата на Васил за комбинирање на традиционалните балкански фолк ритми и западните, модерни стилови (jazz, funk, rock, world music) во неговата музика е во потполност автентична и претставува нов пристап во џез музиката. Во 2001 година ВХ бенд го вадат првиот албум со наслов “11 причини за…”. Првиот тираж се распродава за три месеци, а ја добива наградата Беовизија за најдобар дебитантски албум. 2003 година го објавуваат вториот албум “Кафанки”, кој успешно го промовираат ширум цела Европа. Октомври 2007 излегува третиот албум “Сега му е мајката”, на кој се наоѓа песната “Охрид”

Во април 2009 го снимаат четвртиот албум “Живота ми”, кој е оценет од страна на критичарите како нивен најдобар албум досега. 2013 година следи “Can You dig it” петтиот албум, издаден и за OverJazz Records во Германија. 

Моментално ВХ бенд го промовираат шестиот албум “Alive”, кој е нивен прв албум снимен во живо во пет различни градови, во пет концертни дворани. Специјален гостин е Светски познатиот саксофонист Davin Binney, а албумот е издаден за Американската издавачка куќа “MoonJune Records” од Њујорк.

Сите изданија и музиката на бендот во Србија се прогласени за уметнички дела од културно значење за оваа земја. Во изминатите 15 години, Васил и неговите музичари неуморно и со голем успех ја свират нивната музика на концерти и џез фестивали на секаде во Светот: Белград, Нови Сад, Берлин, Виена, Братислава, Нагоја, Париз, Трст, Сараево, Загреб, Скопје, а во Охрид последно свиреа во 2011 година на Охридскиот Џез Фестивал.

Во своите бројни настапи бендот настапувал со бројни музичари како: Theodossi Spassov, Marko Đorđević, Toni Kitanovski, David Binney, Aleksandar Petrov, Bachar Khalife, Bisera Veletanlić, Brankica Vasić Vasilisa, Zafir Hadžimanov, Senka Veletanlić, Wikluh Sky, Samir Kurtov, Dado Topić, Rosen Zahariev, Hana Vučićević, Nigel Kennedy, Vlatko Stefanovski, Jelena Jovović, Jasna Jovicević… 

Во Охрид Васил доаѓа со својот квинтет: Мирослав Товариќ, Бојан Ивковиќ, Предраг Милутиновиќ и Бранко Тријиќ.

Концертот почнува во 22:00 часот, а картите (во ограничен број -70) по цена од 500 денари, може да се купат во Музичката продавница Зи Зи Топ.

OhrdNews