Утрешниот ден, 15-ти јануари, е клучен за политичкиот договор, порача еврокомесарот за проширување, Јоханес Хан кој во петок пристигнува во Скопје. Хан ја прати пораката пред да се качи на авион за Скопје, а со неа изразува надеж дека изборите ќе можат да се одржат според договореното на 24-ти април.

„Овој 15-ти јануари е клучен рок за политичкиот договор и неговата примена кој е важна и за Владата и за граѓаните на земјата. Очекувам дека сите битни елементи од политичкиот договор ќе бидат решени пред или за време на мојата посета со што ќе им се дозволи на изборните власти да организираат кредибилно избори според договорениот календар“, вели Хан.

Најавени се средби со четирите партии кои, според него, се одговорни за примената на договорот, но ќе ги потсети и дека треба да  бидат „обезбедени услови за кредибилни избори според договорениот рок кој тие го договорија“.

Европската комисија лиферуваше соопштение во кое и официјално ја потврди утрешната посета на Хан на Македонија, во кое вели дека во текот на утрешниот ден тој ќе има средби со претставниците на четирите најголеми политички партии кои се потпишаа на политичкиот договор постигнат минатиот јуни и јули.

„Комесарот Хан ќе ја повтори нивната одговорност за спроведување на нивниот договор, вклучувајќи ја и потребата да се обезбедат услови за веродостојни избори, во согласност со роковите што тие ги усогласија“, се вели во соопштението на Еврокомисијата.

OhridNews
извор Макфакс