Тииииии колку европски политичари се загрижија за државава ни наша. Многу. Сите излегоа насекирани, со подочњаци зш поручетка не легнаја после ручекот им се поремети биоритамот. Не` сакет луѓето. Ептем не сакет. Посебно она Могерини колку е заљубена во нас, колку не ценит, колку ни сакат добро, да би не пукнала таа, не ми се вервит. Имаше една баба во малава наша, на Сашета му велеше: Море Саше личен колку ми те сака да не ти се вервит ама ја те сака појќе од моње дечишта.

Е и Мигерини не сакат појќе од нејѕине. Абе ко ја видов јас појќе се засекирав за нејѕе отколку та за НСРМ. Ко рснав да плачам и си викам абе шо е та крива шо ние сме празноглај и не знајме да си ја средиме државава? Од толку банани држави мораше нејзе да и паднит ова држава? Ај мене ми се падна без да можам да бирам. Шо да прам мајка ми ко се породи овде. И та како не суми дека излегвам и да и` текнеше да појдеше по сирење до Швајцарија и нек ме истотолеше таму. Ама ете судбина ми била.

Ама шо ампа ја јаде пуста Федерика нас да не одберит. Одбери некоја држава со племенско уредување. Тие бар инстикт ги водит низ животот немет многу памет нити доразвиен мозок. Ако им се јајт јадат да згаснат глад. Не се напуквет ко нас посебно ако е гага. И знает дека свој род не се јајт. Шо ак нас ни е развиен мозокот ко ни е развиен како швајцарско сирење и кој како сакат ни го обликуват.

Ме жал за Могеринка. Леле пак ко го видов Хојт Jи ми идаше солна киселина да се напијам и то со цефка. Све то од секирација за нас. Неспан. Ослабен, ослабен ко да немат шо да јајт. Ко во НСРМ да живејт. Ко на мартадела да е цел живот. Абе на него само ушине останати. А пак во очиштана ко расчапразен ко очакарен, ко на гевшек целион….. Пак дан имат спијано на очи….незнам. Не вервам, какво спијање….од секирација имат само лежено на очи. Или пак дан е од фабрика, од мајка дан е така. И то незнам.

Абе пак немојш све да знајш и колку да си паметен. Не така? Еве на пример ме збуни и то шо Охрид после толку време  ќе прајт јавни ќенефи. Жити леб шо потреба сега во 21 век да се прает такви салтаници за охриѓани и за туристи. Абе ниедна градба немојт да ги сменит нашите мали(о) граѓански навики. Ниедна модерна па и да е барокна градба немојт да го заменит филингот ко ќе застаниш зад некоја грмушка да мочаш.

Па онај филингон на сред мочање ко ќе го рсниш прдежот, ко ќе му дајш шанса да живејт во нашава НСРМ. Па се газиш од смеење ко ќе слушниш од пред грмушка некој другарки си врвет и се прашвет: амор шо згрми вака да би не те згрмило нешчо? А ти до мочвиш и се тресиш ем од смеење ем го дотресвиш масолникот. Убајна.

Кој се тие модерни ќенефи шо можат да ја заменат радоста и смеата шо ја осеќаш ко ќе се купариш зад киноно и имаш прекрасен чист поглед према паркингон, а гледаш некоја шоферка паркират некој “огромен“ Матиз и прајт 16 маневри, а паркират на право. Седиштето тргнато до моторон та седната не пред, туку под волан, цицкине напикани околу свирката и мотат ко да поземвит предиво. А ти крколиш од смеење, се тресиш и истовремен ем се развеселвиш ем со тресењето ти падинат арското ѓубриво полесно, за на крај, ко ќе се истототолиш да немаш многу гомнејци за забришвење. А? Кажи.

Е з`ш сега сакет да ни менвет навики пред распаѓање на државава?  Едино ако сакет да не спасет од бришајнци зш во македонивчево наше имат толку гоменејнци шо мојме  да напрајме нов проект за врбатовење на 5-6 илјади луѓе. Мада колку и да бришиш тешко се бришет овие македонскиве гомнејнци, з`ш тие пак се регенерирет од македонскиве мозоци шо незнам дал мојме векој да ги добришиме.

Еј ќе забораев. Ќе пишев уште ама морам да дознам Чавков дал е на VIP, зш Коле рече дека цело време го барал и никако неможел да го добиет.

ЏИМИ
jimmy@t-home.mk

Ставовите изнесени во рубриката Писма-Колумни се ставови на авторите и редакцијата на OhridNews не сноси одоговорност за содржината на истите