Анемијата е состојба која се развива кога телото има намален број на црвени крвни клетки или хемоглобин. Хемоглобинот е главен дел на црвените крвни клетки, го врзува кислородот и учествува во транспортот на кислородот до сите органи во човечкиот организам.

Анемијата е доста честа болест која се јавува кај сите старосни групи и е причина за други болести. Што предизвикува слабокрвност? Како да се препознае анемијата?

Погледнете ја новата епизода од серијалот „Наше здравје“.

Наше здравје Е02 – Анемија

OhridNews