Со низа активности поддржани од Владата на Република Северна Македонија,  Агенцијата за млади и спорт и Центарот за јавно здравје, на 10 мај (понеделник) во Охрид и неколку градови во државава ќе се одбележи Светскиот ден на физичката активност.

Во рамки на одбележувањето, Општина Охрид заедно со Сојузот на училишни спортови и спортски клубови од градов организираат  спортски активности,  кои ќе се одржат на Кеј „Македонија“ во период од 11 до 12 часот. Спортувањата ќе бидат согласно протоколите за  КОВИД  19,  а   за учесниците задолжителни ќе бидат заштитна маска и физичката дистанца. Предвидените спортски дисциплини се: атлетика, боречки вештини, аеробик и зумба, пинг-понг, возење скејт, ролери и велосипеди.  Истиот ден ќе се одржи планинарска тура од Охрид  до над  с.Велестово и назад.

Целта на одбележувањето на Светскиот ден на физичката активност е да се укаже на важноста од спортувањето и рекреативните активности кои обезбедуваат здрави животни навики. Спортот и спортувањето се индикации за здрав и културен живот. Потребно е секојдневно движење и спортување независно од возраста и полот со цел да се одржи сопственото здравје и психомоторната способност на луѓето.

OhridNews