Претставници од фестивалот „Охридско лето“, деновиве, се дел од учесниците на Генералното собрание на Европската фестивалска асоцијација (ЕФА) што се одржува во Лисабон, Португалија.

Директорката на Охридско лето Наташа Поповиќ и претседателката на Управниот одбор, Нина Момировска, во рамките на посетата ќе остварат средба со претседателот на ЕФА, Јан Бриерс, како и со претставници на останатите европски фестивали-членки на Асоцијацијата.

  • Токму на најголемиот собир на кој присуствува културната елита од Европа и светот ќе ја истакнеме нашата  успешната приказна. Пред европските делегати уште еднаш ќе потенцираме дека „Охридско лето“ ги негува културните високи уметнички дострели според европските и светските стандарди. Конференцијата е одлична можност да се престави Фестивалот „Охридско лето“ во најдобро светло но исто така и прилика на првите луѓе на ЕФА да им бидат врачени официјални покани за присуство на претстојното 59-то фестивалско издание, вели Поповиќ.

Според официјалната агенда од 14 до 17-ти  се одржува уметнички самит на фестивалите додека на 15-ти е  официјалното отворање на годинешново 67-мо генерално собрание на ЕФА.

ЕФА асоцијацијата вклучува 100 фестивали од 40 земји. Фестивалот „Охридско лето“од 1994 година е значаен партнер на Асоцијацијата.

OhridNews