Центар за култура „Григор Прличев“

2019-09-02 19:00 - 2019-09-10 20:30

Амбасадата на Република Полска во Скопје, Почесниот конзулат на Република Полска во Охрид и НУ Центар за култура ”Григор Прличев” – Охрид, организираат изложба „БОРБА И СТРАДАЊЕ. ПОЛСКИТЕ ГРАЃАНИ ЗА ВРЕМЕ НА ВТОРАТА СВЕТСКА ВОЈНА“, што ќе се одржи во НУ Центар за култура ”Григор Прличев” во Охрид од  3 до 10 септември

Изложбата во овој период ќе биде отворена од 8.30 до 21.30 часот.

Изложбата е подготвена од полското Министерство за надворешни работи и Музејот на втората светска војна од Гдањск, по повод одбележување на 80-годишнината од избувнувањето на Втората светска војна која започна со нападот на нацистичка Германија на Полска. Овој најголем вооружен конфликт во историјата донесе огромни човечки и материјални загуби, а исто така имаше големо влијание врз политичките и територијалните промени во Европа по 1945 година.

  • Нашата изложба ја раскажува историјата на полската борба против тоталитарниот режим, копнежот по слобода и хероизмот да се спасат други, храброста на војниците и обичните луѓе, заедничка борба против непријателот и борбата за слобода на другите земји – сето ова го заслужува нашето сеќавање. – велат организаторите на изложбата.

Изложбата ќе биде отворена на 2 септември, понеделник, во Центарот за култура „Григор Прличев“ во 19 часот.

OhridNews