Од тимо на Рено најавуваат за следната година дека издржливоста на моторот ќе биде една од главните цели. Во 2017 година Ред Бул забележа три победи со агрегатите на Рено, но француските мотори на крајот на сезоната имаа проблеми со издржливоста. Од следната година моторите на Рено „влегуваат“ во шасијата на Мекларен, а со тоа ќе имаат два големи тима истовремено, кои ќе бараат високи перформанси.

– Издржливоста мора да биде на прво место затоа што тоа е основа за надоградување на другите перформанси што се бараат од еден мотор. Но сето тоа мора да се вградува и да се работи постепено. “Агресивноста“ во развивање на еден мотор може да донесе големи проблеми во однос на перформансите, а пред се може да се залута во решавањето на евентуалните проблеми. Затоа мора плански да се поминат што повеќе километри. Ако сето ова од на хартија го пренесеме на патека ќе можеме да му конкурираме на Мерцедес. – изјави шефот на Рено, Цирил Абитебул.

OhridNews