Над 50 проценти од населението за информирање му дава предност на интернетот во однос на стандардните медиуми. Интернетот се повеќе се смета како главна алатка за пристап до информации. Ова се резултатите од извршенте истражувања во однос на користењето на онлајн медиумите.

Интернетот како средство за информирање станува дел од секојдневието и на се поголем број охриѓани.

Во зависност од мојата ангажираност во текот на денот, доколку имам можност претпладне го користам интернетот, да ги пролистам дневните весници и електронските медиуми. Интернетот многу го користам и за стручно надоградување, но и заедно со моите деца за добивање информации кои им користат на училиште. Фејсбукот пак, како социјална мрежа за забава е неизоставен дел од  комуникацијата со моите пријатели, вели Томислав Тунтев.

За се поголемото значење на интернетот зборува и советникот Дејан Пановски. – Се повеќе и повеќе информациите за дневните, но и генерални случувања ги превземам од интернет како сеопфатна платформа на информации . Малку носталгично  , но телевизијата ја губи доминацијата во брзиот пренос на вестите. Интернетот ми стана целодневен придружник. Не во форма на опсесија ,  туку како жед за брза информираност но и како одлично орудие за работа , бидејќи во секојдневната меѓународна комуникација е најбрз преносител на текстови и договарања на активности. Приватно ми е исклучиво извор на информации , добри книги и добра музика, потенцира Пановски.

Без интернет комуникацијата денот не може да му помине и на д- р Сашо Василески, интернист во Општа болница- Охрид.

Интернетот за мене е секојдневије. Го  користам и приватно и слузбено , компјутерот ми е нон-стоп уклучен. Моите контакти и обврски со колегите и пријателите во светот се преку интернет, кажува д- р Василески.

Во последните неколку години забележан е огромен раст на Онлајн медиумите во  земјите од западна и централна Европа. Во Македонија нивниот број од ден на ден е се поголем.

Т. К.