Абре дај бре уозбиљи се бре аман. Каков “Охрид трчаТ“ каков бутур. Јас незнам како ти се видело така. Ти бар требит да си опулен во очите ко финџал, ти нон стоп го гледаш и слушаш Мицка, а тој сега е фрлен на проектот “Да прогледат народот“. Да бе незнаеше? Јас го сумив одма. Чим чоек онака во изјавине и говорон личит разочаран ко теле пред колење и посран во паника се фаќат за сламка и барат спас од другите. Од народот. Е за да го придобиет зборвит нешто ни мое ни твое.

И зато ми е чудно шо тврдиш дека си гледал “Охрид трчаТ“ шо не си видел дека то немат врска со ова манифестација. Добро бе не виде дека то беше по границиве македонски? Не виде дека сите шо влегвеа со трчање преку граница во НСРСМ трчаа ко пролиф да ги имат фатено и ко во потрага на кенев да беа? И плус то сите беа во бело. Е шуќир се сети шо виде. Е тие трчаа ко индијанци на манифестација “Доктори трчаТ“.

А така бре машко дете. Е па тие се сите македонски доктори шо не пред години ами пред векој, дури можда и умрени во нив имаше, ошле странство, се прелагале, да работат за трошки. Е луѓето биле сигурни дека НСРСМ немат никош да се опрајт и зафатиле јабана. Арно ама од ко рекоа овде дека платата се кренала 100 000 нагрнаа ко пандемија на свински грип во Македонија да се враќет и да заработвет чоечки. Не се будали да рмбет во некоја вукојебина од држава за 5000 еври ко может овде во нашава просперитетна џанг 1700 еври в џеб ем со мама да си бидет. Како ам.

Тук мене друго ме уплаши. Првиот пат ко ги видов така во белине мантилишча залетани низ граница ко љиљачишта си реков….евааа шо е ова касапишта и месари нагрнаа во државава наша. На прв поглед се посрав. Знам дека во државава имаме тешки животиње ама….После пак си реков ги праќет од Косово да ваѓет живи органи од нашиов народец за трговија.

Е сега лично јас сум безбеден. Пола органи ги извајв од мене ама пак то да го видет ќе требит да ме распарет па ќе се разочарет и ко ќе видет дек Струга ми се на хирургија фрлени ќе се нервирет и аџиба ќе ме закрпет после. Ама пак имам роднини пријатели немојт да ти се свеедно. А најмногу ми е за баба.

Сега јасно ти е ? Јас реков Мицко те имат опулено со проектон ти никој. Убав проект не велам не. Само мислам дека по корисно ќе беше да се вклучит во новиов проект “Македонија без кал“. Да то е нов проект на владата ама ако сакат Зајко цел кал да го исчистит од државава ќе му требит помош. Плус то ептем е зебано зш ак се зафатит со калта во селата во држава прво ќе морат да ја исчистит македонската лепешкојна зш проектот “Македонија без кал“ е предвиден за асфалтирање селски мали улички.

Е прво требит да се истругат ли лепешкојната, со шлајферица ли, со булдужер ли, пример велам зш јас не се разбирам. Зш то низ цела држава години е страно страно така да гарант веќе е закораено да не речам бетонирано. Зш кој дојде на власт се испосра и мојш да замислиш сега ти колку имат бруто лепешки тони на глава на жител во Македонија.

Абе види….саде проекти сме низ државчево. Еве сега и командатавет Шкодрани Дартишта водит еден проект. Да не пукнит пустата ич не ја познав. Знајш колку е поразлична на сликана кај шо е сликана со калашот во конфликтот со сега? По по по разлика.

Таму во маскирно, љута во фацана, спремна да кокат. А сега нашминкана, дотерана, насмеана, лична прелична. Ељбете сега е директорка на Клинички центар во Скопје. Е претпоставувам дека сега стана директор на Клинички за да она шо започна во шумите да го довршит по собите и ординациите на Клинички и највероватно е главна за проектот “Македонија без македонец“. Или не?

Џими

*Ставовите изнесени во рубриката Писма-Колумни се ставови на авторите и редакцијата на OhridNews не сноси одоговорност за содржината на истите