Роеви инсекти околу светилките деновиве во ноќните часови можат да се забележат на градскиот кеј, Бејбунар, во крајезерските делови во Далјан и Воска, Велгошти….

До надлежните институции секојдневно пристигнуваат поплаки од граѓани, а во здравствените установи повеќе пациенти се пожалиле на алергиска реакција пеперутки.

Според биолозите се работи за автохтон вид бел пеперутка од видот која ја има во Охридско и во Македонија, и дека оваа година од засега непознати причини таа е пренамножена.