Труењето со храна претставува заболување предизвикано од консумирање на контаминирана храна. Посебно треба да бидеме внимателни во топлите денови кога и храната побрзо се расипува.

Труењето со храна ги има следните симптоми: вртоглавица, повраќање, диареја, покачена температура, стомачен дискомфорт и болка, при што симптомите се разликуваат и зависат од причините за контаминација.

Повеќе на оваа тема погледнете во новата епизода на „Наше здравје“.

OhridNews