Метаболниот синдром е нарушување на внесот на енергетски материјал односно храна и нејзино складирање во организмот.

Основен дефект во тој процес е кога инсулинот не се користи ефикасно како последица на зголемени масни наслаги во абдоменот. Овој синдром претставува група на ризик фактори за појава на дијабетес и кардиоваскуларна болест.

Како се прави дијагноза, кои групи се поподложни на ова заболување, кои болести се поврзани со истиот но и кои мерки треба да ги преземете дознајте во новото издание на „Наше здравје“.

OhridNews