Во специјализираното списани за поезија Поетикон, кое излегува во Љубљана, на словенечки јазик обајвен е пообемен циклуис песни од Славе Ѓорѓо Димоски во извонреден препев на Лара Михаиловиќ. Овие препеви се и најава за објавување книга на словенечки јазик во текот на 2018 год.

Осумнаесет оделни поеткси книги на Ѓорѓо се објавени на други јазици, а одделни песни и поетски циклуси преведени се на над триесет јазици. За неговата поезија напишана е едена есеистичка книга, а во Италија одбранет е магистерски труд.

За својата поезија повеќекратно е наградуван во земјава и странство, а меѓу наградите се „Браќа Миладиновци“ на СВП, „Ацо Шопов“, „Сергеј Есенин“, „Гран-при на европската поезија, и двапати на охридскато највисоко признание “Св. Климент Охридски, патрон на Охрид“, еднаш за особен придонес во подемот на Охрид и еднаш за животно дело.

OhridNews