Дел од музиката на филмот „300“, на режисерот Зак Снидер, кој е моментно хит во светските киносали, е комплетен плагијат на македонската народна песна „Зајди, зајди“, тврди македонскиот композиторот и продуцент Владимир Петровски-Картер. 

Темата предизвика полемики на повеќе интернет форуми , каде што може да се чуе саундтракот на филмот под наслов „Меssage for the qyeen“. Како автор на песната е потпишан Тајлер Бејтс, а вокалниот дел го изведува пејачката Азам Али од Иран.

Воведот, мелодијата и аранжманот се тотален плагијат или народски кажано украдени. Авторот што ја правел ги оставил дури и мелодиските акценти од „Зајди зајди“. Единствено пејачката не можела да го погоди пеењето, затоа што за да ја отпееш оваа мелодија треба да го имаш македонскиот ген – смета Картер.

Ова мислење делумно го дели и Ванчо Димитров, композитор и музички уредник во Првата програма на Македонско радио. Инструменталниот вовед во филмската тема е сосема идентичен на вториот дел од песната „Зајди зајди“, таму каде што се пеат стиховите „моја младост, горо ле нема да се врати“, вели Димитров.

Вокалниот дел од филмската тема, пак, е многу слободна импровизација, така што не може сосема сигурно да се тврди дека станува збор за споменатата песна – коментира Димитров.
Иван Сариевски, внук на Александар Сариевски и музичар во бендот „Ај кју“, допрва ќе се запознае со овој случај.

Од прво слушање забележав некои сличности во мелодијата, но треба да ја преслушам неколку пати и да се консултирам со колеги-музичари за да дадам конечен суд. Доколку се утврди дека е плагијат на „Зајди, зајди“, без сомневање ќе го тужам композиторот – рече Сариевски.

Филмот „300“ е историскиот воен спектакл на „Ворнер брос“, работен по стрипот на Френк Милер. Дејството се случува во петтиот век пред новата ера, по историската битка кај теснецот Термопили, кога 300 спартански војници се спротивставиле на многубројната персиска војска. Водач на Спартанаците е кралот Леонид (кој во филмот го толкува Жерард Батлер), додека Персијците ги предводи кралот Ксеркс (Родриго Санторо).

         
ШПИЦ