Во својата 100 година од животот, почина поранешниот генерален секретар на Обединетите нации, Хавиер Перез де Кулеар. Перуанскиот политичар ја извршуваше должноста генерален секретар на ОН во два мандата, од 1982 до 1991 година. Тој одигра клучна улога во ставањето крај на иранско-ирачката војна со ослободување американски заробеници и постигнување мировен договор меѓу Камбоџа и Ел Салвадор.

По неговата кариера во ОН, Де Кулиер се ангажира на повторно воспоставување демократија во родното Перу.

 

 

OhridNews