Австралискиот авиопревозник „Qantas“ (Квантас), прогласен е за најсигурна авиокомпанија трета година по ред, во изборот на „AirlineRatings“, водечка веб страница која се занимава со безбедноста во авиопревозот, пренесува „Lonely Planet“.

На второ место се најде „Qatar Airways“, а на трето „Air New Zealand“. Во првите десет уште се и: „Singapore Airlines“, „Emirates“, „EVA Air“, „Etihad Airways“, „Alaska Airlines“, „Cathay Pacific Airways“ и „British Airways“.

Меѓу критериумите во изборот предвид биле земени повеќе параметри како старост на флотата, финансиски резултати, обуката на пилотите, културата на персоналот и друго.

OhridNews