Советот на јапонскиот град градот Јамато, во близина на Токио, донесе одлука со која на пешаците во сообраќајот им се забранува користење на мобилен телефон.

Првата забрана во светот за употреба на мобилен телефон за пешаци во сообраќајот донесена во Јапонија

Одлуката се темели на истражувањето во рамки на студијата изработена од давателот на мобилни услуги „NTT“, во која се вели дека со телефонот во рака и поглед во него, видното поле на пешаците им се намалува на само 5%, во однос кога тие се максимално сконцентрирани на случувањата пред себе, пренесуваат светските агенции.

OhridNews