Глобалното затоплување првпат надмина 1,5 степени Целзиусови годишно, тврди Канцеларијата за климатски промени на ЕУ Коперник.

Периодот од февруари 2023 година до јануари 2024 година достигна 1,52 степени на затоплување и научниците бараат итно намалување на штетните емисии.

Ова далеку го надминува она што е прифатливо. Погледнете што се случи оваа година, со пораст од само 1,5 степени – видовме поплави, видовме суша, видовме топлотни бранови и пожари низ целиот свет, изјави за Би-Би-Си професорот Боб Вотсон, поранешен претседавач на ИПЦЦ, телото на ОН за климатски промени.

Светските лидери со Парискиот договор од 2015 година ветија дека ќе се обидат да го ограничат долгорочното зголемување на температурата на 1,5 степени, што се смета за клучно за избегнување на најштетните влијанија.

Податоците од претходната година не го нарушуваат овој договор, но укажуваат на долгорочно зголемување на затоплувањето.

Површината на морето во светот е исто така на највисоката просечна температура досега забележана, што е уште еден знак за распространетоста на рекордните климатски промени, наведува Би-Би-Си.

Долгорочниот тренд на затоплување несомнено е предизвикан од човековите активности, главно согорувањето на фосилните горива, кои ослободуваат гасови кои ја загреваат планетата, како што е јаглерод диоксид.

Сепак, истражувачите веруваат дека луѓето сè уште можат да го запрат глобалното затоплување.

Светот постигна одреден напредок со зелените технологии како што се обновливите извори на енергија и електричните возила кои се користат во многу делови на светот и на тој начин ја намалуваат количината на штетата предизвикана од луѓето.

OhridNews