Користејќи сателитски снимки пред и по војната, ОН го документираа оштетувањето или целосното уништување на 207 културни споменици во Украина разурната од војна.

Податоците се собираат на специјално креирана онлајн платформа, која првично ќе биде достапна само за експертите, но наскоро ќе биде отворена за јавноста, изјави во Женева Криста Пикат од образовната и културната организација на ОН – УНЕСКО.

Седум споменици на списокот на светско наследство на УНЕСКО досега не се оштетени, посочи таа.

Други згради, како што е Драмскиот театар во Мариупол, ја немаа истата судбина. Стотици цивили побараа засолниште таму веднаш по почетокот на војната во март, рече Пикат.

Руските бомби уништија поголем дел од зградата на 16 март. УНЕСКО ги оценуваше сателитските снимки направени од 9 март до 12 мај.

Потврдени се штети на 88 верски објекти, 15 музеи, 76 објекти од историско или уметничко значење, 18 споменици и 10 библиотеки.

УНЕСКО притоа соработуваше со Женевскиот сателитски центар на Обединетите нации (УНОСАТ).

Кога УНЕСКО ќе добие информации за штетата, УНОСАТ купува сателитски снимки од комерцијални добавувачи направени што е можно порано пред и по уништувањето. Според УНОСАТ, таквите снимки чинат меѓу 250 и повеќе од 1.000 евра, во зависност од тоа како се добиени.

Експертите ги обработуваат сателитските снимки за да го утврдат точното уништување.

Тие се користат за документирање на времето и степенот на уништување и, меѓу другото, за развој на планови за обновување, рече Пикат.

OhridNews