По повод 9 Август, денот кога се чествува споменот на Св. Климент Охридски кој е упокоен на овој датум во 916 година, го посетивме локалитетот Плаошник, каде се наоѓа манастирот кој патронот на градот Охрид го изградил и посветил на Св. Пантелејмон.

Во Светиклиментовиот храм разговаравме со Отец Никодим за значењето на делото на Св. Климент и духовноста на Плаошник, како едно од најголемите духовни светилишта во градот.

Видео сторија: Делата на Св Климент со векови одекнуваат на Плаошник

Кристина Алексиеска
Горан Момироски
Крсте Симиџиоски
Анамарија Момироска