Сензационалистички наслови, рекла казала муабети, непроверени информации, невкусни содржини, неетичко информирање… Ова се само дел од лошите навики на дел од домашните онлајн медиуми, кои во трката по клик повеќе, некогаш забораваат да го проверат и најосновното – дали преземената содржина (фото, видео) од социјалните мрежи е веродостојна, кој и каде ја направил, и.т.н. Па така ни се случи во Македонија на голем број портали да осамне „ексклузивна“ вест за безгрижна прошетка на мајка мечка со четири мали мечиња на планината Водно, во околината на Скопје, но всушност се работи за фотографија, односно сегмент од видео снимено во  национален парк во Соединетите американски држави (Great Smoky Mountain) и тоа во април 2019 година.

Фотографијата објавена во Македонија на 20.05.2020 за мајка црна мечка со четири мали мечиња на „Водно“

За нив не важат мерките, па можат колективно да шетаат на Водно, во непосредна близина на Свети Пантелејмон. Фотографиите се снимени денеска напладне.

Скрин-шот од оригиналната објава на „tennessean“ од 2019 година.

So this just happened! Cades Cove in the Smoky Mountains. If you are seeking to use this video, or if this is in regards to a licensing request/inquiry, please contact licensing@jukinmedia.com

Geplaatst door Rebecca Connell op Donderdag 18 april 2019

Видеото објавено во американските медиуми минатата година

OhridNews