Тим од кардиохирурзи под водство на Сашко Јовев (Државна Кардиохирургија), Жан Митрев (Клиника Жан Митрев) и Александар Николиќ (Клиника Систина) и Маја Мојсова анестезиолог (КАРИЛ) успешно извршија  трансплантација на срце. Дел од тимот што го направи овој исклучително голем и значаен потфат, беше и охридскиот кардиохирург д-р Марјан Шокаровски.

Синоќа, за првпат во нашата земја е изведена трансплантација на срце, односно трансплантација од починат донор. Ова е огромен успех на македонското здравство. Честитки до сите колеги. – објави министерот за здравство Венко Филипче.

Тој го посетил пациентот на кој му беше трансплантирано срце од почината пациентка која настрадала во сообраќајна несреќа, чие семејство се согласи да го донира срцето.

Успешно извршената трансплантација претставува голем успех на македонското здравство, дотолку повеќе што се случува во екот на пандемијата од Ковид 19, која сериозно го оптовари здравствениот систем.

OhridNews