Шокантна разврска за англискиот фудбал имаше случајот на Манчестер Сити во УЕФА, откако клубот од Етихад доби двегодишна забрана за настап во Лигата на Шампиони и Лигата на Европа. „Граѓаните“ под лупата на УЕФА беа поради нарушување на финансискиот фер плеј и финансиски манипулации. Покрај забраната, Манчестер Сити се соочи и со парична казна од 30 милиони евра. После изречената суспензија, англискиот клуб испрати соопштение во која ја обвинува УЕФА.

Манчестер Сити е разочаран, но не изненаден од денешното соопштение на Административната комора на УЕФА. Клубот отсекогаш предвидувал крајна потреба да се побара независно тело и процес за непристрасно разгледување на сеопфатното тело на непобитни докази за поддршка на нејзината позиција.

Во декември 2018 година, УЕФА јавно го прегледуваше исходот и санкцијата што требаше да биде доставена до Манчестер Сити, пред да започне истрагата. Клубот официјално се пожали на дисциплинскиот орган на УЕФА, жалба што беше потврдена со одлука на КАС.

Едноставно кажано, ова е случај инициран од УЕФА, кој го гони УЕФА и го суди УЕФА. Поради овој предрасуден процес, клубот ќе спроведе непристрасна пресуда што е можно побрзо и затоа, во прв степен, ќе започне постапка со Арбитражен суд во најрана можност. – стои во сооштението на „граѓаните“.

OhridNews

Жестока казна: УЕФА го отстрани Манчестер Сити од Лигата на Шампиони!