Околу 400 охридски матуранти од сите средни училишта ќе учествуваат на традиционалната матурска парада која годинава ќе се одржи на 17 мај, петок.

Матурантите од Охрид, заедно со нивните врсници од другите македонски градови и центри во Европа, точно на пладне, ќе го изведат танцот „Квадрил” од Штраусовата опера “Лилјакот”.

Учениците за танцот и годинава ги подготвува професорката Соња Думбаловска Делова, а на градскиот плоштад ќе ги поздрави претседателката на градскиот совет, Живка Ангелоска.

Матурската парада е покрената во 2001 година во Словенија, а нејзин идеен творец е Томаж Амброж од танцовата школа “Уршка” во Љубљана. Танцот “Квадрил” матурантите го играат во четири слики: панталон, ете, пасторел и финале.

OhridNews