Наместо соодветен стационар кој ќе го опслужува професионален кадар со потребна опрема и буџет, решавањето на проблемот со бездомните животни во Охрид е оставен на неколкумина волонтери од здружението за заштита на животни „Анималиа“. Тие секојдневно издвојуваат по неколку часа од своето слободно време за да се грижат за бездомните животни во стационарот сместен во некогашните воени магацини во месноста Мауцкер на влезот од Охрид. Во импровизиран простор без основни услови, оштетена надворешна ограда и речиси никаква финансиска поддршка, тие се грижат за здравјето и хигиената на неколку десетици кучиња дел бездомни, а дел напуштени од несовесни сопственици.