Светот е дебело навлечен на порнографија, а некој некако пресметал колку, па еве ги бројките и фактите:

Глобално на порнографија секоја секунда се трошат 3 МИЛИОНИ ДОЛАРИ.

САД се најголем произведувач на порно филмови, а Кина најголем конзумент на интернет порнографија.

На топ-листата на конзументи понатаму следуваат Јужна Кореа, Јапонија, САД и Австралија.

Се проценува дека секоја секунда (ни помалку ни повеќе) 28.258 интернет корисници користат интернет за гледање порно, а 372 лица пишуваат ’безобразни’ зборови во интернет пребарувачите.

Подолу дополнителни детали околу тоа како стојат работите со оваа проблематика:

Порнографски веб сајтови – 4.2 милиони (12% од вкупниот број на веб сајтови)

Порнографски страни – 420 милиони

Порнографски барања преку алатките за пребарување дневно – 68 милиони (1/4 од вкупните пребарувања)

Порнографски и-мејлови дневно – 2.5 милијарди (8% од вкупниот број)

Интернет корисници што гледаат порно – 42.7%

Корисници што несакајќи биле изложени на сексуални материјали – 34%

Дневен просек на е-мејлови по корисник – 4.5

Порно даунлоуди месечно (П2П) 1.5 милијарди (35% од сите даунлоуди)

Барања за „детска порнографија“ на Gnutella дневно – 116,000

Веб сајтови што нудат нелегална детска порнографија – 100,000

Просечна возраст на прво изложување на порнографија – 11 годишна

Најмераклии за интернет порнографија – 35-49 години

Мажи кои признаваат дека листаат порнографија на работно место – 20%

Лица што признаваат зависност од интернет порнографија – 10%

Жени што признаваат дека гледаат порно на работно место – 13%

(балкан)

С. К.