Светата православна Црква на денешен ден го празнува споменот на светите маченички Софија, Љубов, Вера и Надеж.

Римјанките, трите сестри Љубов, Вера и Надеж и нивната мајка Софија живееле во времето на императорот Хадријан, во првата половина на вториот век по Христа. Во тоа време биле вршени големи прогони на христијаните, и тогаш биле приведени и Софија и нејзините три ќерки Љубов, Вера и Надеж.

Заради одбивањето да принесат жртви пред празниот идол на Артемида, Љубов, Вера и Надеж биле ставени на маки пред очите на нивната мајка и најпосле им биле отсечени главите. Мајката Софија ги зела и ги закопала телата на своите три ќерки и откако поминала три дена и ноќи во молитви над нивниот гроб, го предала својот дух на Бога.

По повод празникот посветен на великомаченичките Св. Софија, Љубов, Вера и Надеж, денска (понеделник), во истоимената црквичка во населбата Лагадин крај Охрид, со почеток во 14.30 часот ќе се одржи голем црковно – народен собир.

Богослужбата по повод празникот, утрово ќе има и во катедралната црква Св. Софија со почеток во 9 часот, каде ќе чиноначалствува митрополитот Тимотеј.

Јасминка Момироска