17 Ноември е Светски ден,  посветен на милионите лица кој изминатите години трагично го загубија животот на патиштата ширум светот. Годишно, 1.3 милиони луѓе, од сите страни на светот,  го губат животот во сообраќајни незгоди, а 20 до 50 милиони лица се повредени. Тоа значи дека над 3.500 лица умираат дневно, како последица од сообраќајни незгоди, односно на секои 25 секунди едно лице го губи животот во сообраќајна незгода.

Товарот на тага и неволја што го доживуваат огромен број луѓе како последица на сообраќајните  незгоди е сè поголем затоа што голем дел од жртвите и повредените лица во сообраќајни незгоди се  деца и млади. Годишно во светот, околу 400.000 млади лица, на возраст до 25 години, го губат животот во сообраќајни незгоди, односно 1100 млади лица, на возраст до 25 години, секој ден го губат животот во сообраќајни незгоди.

Сообраќајните незгоди претставуваат прва причина за смртност за лицата на возраст од 15 до 19 години,  втора причина за смртност за лицата на возраст од 10 до 15 години и од 20 до 24 години и трета причина за смртност за лицата на возраст од 5 до 9 години.

Во Република Северна Македонија,  во просек, околу 150-160 лица годишно го губат животот во сообраќајни незгоди, односно по едно лице на секои 2-3 дена.  Околу 6200 лица, секоја година се повредени во сообраќајни незгоди!

Во 2018 година, 133 лица го загубија животот на улиците и патиштата во Северна Македонија, а 5860 лица се сериозно повредени.

РСБСП со апел: ВРЕМЕ Е! РАЗБУДИ ЈА СВЕСТА И КАЖИ СТОП ЗА СМРТТА НА ПАТИШТАТА! Стоп за возачите кои без размислување притискаат на педалата за зголемување на брзината! Стоп за возачите кои возат пијани! Стоп за не користењето на безбедносните појаси! Стоп за возачите кои возат технички неисправни и небезбедни возила! Стоп за мотоциклистите без заштитна кацига! Стоп за лошите патишта! Стоп за не обележаните пешачки премини! Стоп за небезбедните велосипедски патеки!

OhridNews