Православните христијани денеска го слават Христовото раѓање – Божик, еден од најрадосните празници. Традиционално тие големиот празник го дочекаа со посна, но богата бадникова трпеза.

По повод големиот христијански празник Рождество христово богослужби се одржуваат во сите парохиски цркви.

Покрај одењето во црква традиција за Божик е да се подготви богата трпеза на која се собира целото семејство.

Божик се празнува три дена.

OhridNews