Празници - OhridNews

Празници

20.07.24 09:04

Денеска е Св. великомаченица Недела

Денеска е 7 јули (по стар стил) и се слави Светата великомаченичка ...

19.07.24 09:07

Денеска е Преподобен Сисое Велики

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 6 јули и...

17.07.24 09:22

Денеска е Св. Андреј Критски

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 4 јули и...

15.07.24 09:16

Денеска е Полагање на ризата на Богородица во Влахерна

Црквата денес се сеќава на двајцата цариградски благородници Галвиј...

14.07.24 12:39

Свети бесребреници Кузман и Дамјан (Св. Врачи)

Светите бесребреници Кузман и Дамјан во народот познати како Свети ...

13.07.24 07:36

Собор на дванаесет апостоли (Павловден)

Апостолот Павле не бил меѓу познатите 12 Христови апостоли Во почет...

12.07.24 09:01

Свети апостоли Петар и Павле (Петровден)

Македонската православна црква и верниците денеска го одбележуваат ...

11.07.24 09:19

Пренос на моштите на Светите маченици Кир и Јован

Денеска е Пренесување на моштите на Св бесребреници и чудотворци Ки...

09.07.24 09:11

Денеска е Преподобен Давид Солунски

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 26 јуни ...