Празници - Page 4 of 131 - OhridNews
Денеска е Св. пророк Самуил

02.09.21 14:57

Свети пророк Самуил живееше околу 1100 години пред Христа Беше родум од местото Рамат, или Ариметеја, и беше дете измолено од Бога од мајка му Ана, која долго време немаше пород...

Успение на Пресвета Богородица

28.08.21 08:23

Меѓу позначајните празници 7што македонскиот народ ги празнува со посебно внимание се и неколкуте празници на Пресвета Богородица мајката на Спасителот Исус Христос Народот веру...

Денеска е Св. пророк Михеј

27.08.21 08:45

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 14 август и се празнува Св пророк Михеј По род бил од Јудиното племе, од селото Мориси Современик е на пророците Исаиј...

Св. великомаченик Евпал

24.08.21 09:10

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 11 август Евпал живееше на островот Сицилија, во местото Катана, на преодот од третиот во четвртиот век и беше ѓакон н...

 Св. маченик и архиѓакон Лаврентиј

23.08.21 08:48

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 10 августСе празнува празникот посветен на Св маченик и архиѓакон Лаврентиј Времето на маченичката смрт на архиѓаконот...

Денеска е Св. апостол Матиј

22.08.21 08:32

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 9 август Денеска се празнува СвАпостол Матиј   Во прво време Матиј беше цариник или митник во Палестина Римската ...

Преображение Господово

19.08.21 08:45

Православните христијани денес го празнуваат Преображение Господово Празникот по својата смисла и значење за човечкиот род е еден од централните христијански празници Се базира ...

Пренос на моштите на Св. архиѓакон Стефан (летен Св. Стефан)

15.08.21 09:44

Денеска се одбележува празникот „Пренос на моштите на Св архиѓакон Стефан“ По повод празникот во манастирот „Св Стефан“ во истоимената населба во Охрид, вчера беше одржана вечер...

Свети седум маченици Макавеи

14.08.21 00:03

На први август според стариот календар (или на 14 според новиот) што се совпаѓа со почетокот на Богородичните пости се празнува празникот на седумтте маченици од Стариот Завет, ...

Охрид го чествува празникот на патронот Св. Климент Охридски Чудотворец и на Св. Пантелејмон

09.08.21 07:03

Со зборови си ги упатил народите во верата Божја, со делата си се издигнал, преблажене, кон божествен и блажен живот Со чудеса си ги просветлил оние што пристапуваат верно кон Т...

Dr Batkoski pod artikli