Празници - Page 3 of 131 - OhridNews
Денеска е Зачнување на свети Јован Крстител

06.10.21 09:19

Иако сите христијански празници се со повеќеслојно значење, овој е еден од посебните во тој поглед Денеска црквата ја слави милоста Божја што им даде син на старите родители на ...

Св. маченички Софија, Љубов, Вера и Надеж

30.09.21 07:00

Светата православна Црква на денешен ден го празнува споменот на светите маченички Софија, Љубов, Вера и Надеж Римјанките, трите сестри Љубов, Вера и Надеж и нивната мајка Софиј...

Воздвижение на чесниот крст (Крстовден)

27.09.21 06:52

Празникот Воздвижение на чесниот крст се празнува во чест на наоѓањето на крстот на кој бил распнат Исус Христос Овој настан и се припишува на царицата Елена, мајката на цар Кон...

Рождество на Пресвета Богородица (Мала Богородица)

21.09.21 07:00

Во животот на христијаните, посебно значајно место зазема ликот на Пресвета Богородица, мајката на Исус Христос Македонскиот народ секогаш со достојно внимание прославува неколк...

Спомен на чудата на Св. Архангел Михаил

19.09.21 08:44

Главниот празник на свети архангел Михаил се празнува на 8 ноември (јулијански календар) Се вика Собор на свети архангел Михаил Денес, пак, црквата утврдила да се празнува споме...

Денеска е Св. пророк Захариј

18.09.21 10:18

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 5 септември Денеска се празнува Св пророк Захариј Свети пророк Захариј е таткото на свети Јован Крстител Потекнуваше о...

Денеска е Св. патријарси Александар, Јован и Павле

12.09.21 08:08

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 30 август и се празнуваат Св патријарси Александар, Јован и Павле Сите овие беа патријарси на цариградската катедра во...

Денеска се одбележувa празникот Oтсекување на главата на Свети Јован Крстител

11.09.21 09:00

На денешен ден Светата православна Црква го празнува споменот на Oтсекувањето на главата на Св Јован Крстител Празникот посветен на погубувањето на св Јован Крстител што секоја ...

Денеска е Преподобен Пимен Велики

09.09.21 08:49

Преподобен Пимен живееше во петтиот век По род беше Египќанец Монаштвото го засака уште како дете, па ги посетуваше големите старци и трудољубиво собираше од нив поуки, како што...

Денеска е Пренос на моштите на Св. апостол Вартоломеј.

07.09.21 08:38

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 25 август и се празнува празникот Пренос на моштите на Св апостол Вартоломеј   Главниот празник на апостол Вартол...

Dr Batkoski pod artikli