Култура - Page 178 of 185 - OhridNews
Вечерва на Долни Сарај настап на ансамблот Коло од Белград

08.07.07 09:45

На Балканскиот фестивал на народдни песни и игри, синоќа настапија албанскиот национален ансамбл од Тирана и ансамблот од колеџот во Бурска-Турција Вечерва на летната сцена Долн...

На „Балкански“ вечерва настап на ансамбли од Албанија и Турција

07.07.07 12:24

На Балканскиот фестивал на народдни песни и игри, синоќа настапија КУД Светозар Марковииќ од Белград Србија и членовите на академијата АМТИИ од Пловдив Бугарија На третата фести...

Раѓање на Свети Јован Крстител (Иванден)

07.07.07 10:47

На денешен ден се празнува свети Јован – летен, повеќе познат како Иванден, денот на раѓањето на Свети Јован Крстител Во времето кога според предвидувањето на старите прор...

Изложба на Атанас Талески

06.07.07 09:06

Од 6 јули во охридското село Елшани (http://wwwelshanifreeserverscom/) е  отворена уметничката галерија на самостојниот фотографски уметник Атанас Талевски (http://wwwatanasfree...

Машкиот камерен хор од Птуј настапи во Св. Софија

05.07.07 10:27

Љубителите на духовната музика синоќа  во  катедралната црква Св Софија имаа можност да го проследат настапот на  машкиот камерен хор од Птуј, Р Словенија, збратимен град со Охр...

Свечено отворање на Балканскиот фестивал на народни песни и игри !

05.07.07 09:51

Со традиционалното фолклорно дефиле низ улиците на Охрид во 19:30 часот ќе започне 46-от Балкански фестивал на народни песни и игри Годинава на фестивалот учество ќе земат 12 ан...

Балкански фестивал на народни песни и игри по 46 пат

04.07.07 00:31

На 5-ти јули (четврток)  во Охрид започнува 46-от Балкански фестивал на народни песни и игри На фестивалот кој трае до 10 јули,  годинава учество ќе земат 12 ансамбли од 8 земји...

Министерството за култура финансиски ќе го помага „Охридско лето“

03.07.07 16:13

Неколку денови пред почетокот на два традиционални фестивали што се одржуваат во нашиот град, Балканскиот фестивал на народни песни и игри и фестивалот Охридско Лето, министерот...

Подигнат споменик на Трајче Дојчиноски

03.07.07 09:21

Изминатиов викенд во организација на ОО на Сојузот на борци од Охрид и Дебарца на плоштадот во Белчишта беше поставено уште едно спомен обележје- биста на Трајче Дојчиноски боре...

Ќе биде ли откриена големата охридска тајна ?!

25.06.07 10:36

„Тешко е некој да ти довери тајна Неа треба цел век да ја носиш со себе како товар и на крајот да не знаеш што да сториш Да ја закопаш два метри под земја или да да ја оставиш з...

Dr Batkoski pod artikli